DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj
Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih
Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

Stanovanje v nekdanji vili Josipa Vidmarja prodano za 200 tisočakov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
23.03.2017  11:48
Nekdanje stanovanje književnika Josipa Vidmarja v Dukićevi vili v Rožni dolini je bilo prodano za okoli 1.500 evrov po kvadratnem metru. Kupec je svetovalec slovenskega veleposlanika v ZDA.
Stanovanje v nekdanji vili Josipa Vidmarja prodano za 200 tisočakov
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Ministrstvo za javno upravo je na današnji javni dražbi uspelo prodati 135 kvadratnih metrov (bruto površina) veliko stanovanje v Dukićevi vili v Rožni dolini, v katerem je po drugi svetovni bojni bival književnik Josip Vidmar. Za nakup se je potegovalo 12 dražiteljev, večinoma fizičnih oseb. Izklicna cena se je med draženjem zvišala za okoli 54 odstotkov na 200.100 evrov. To je okoli 1.500 evrov po kvadratnem metru. Stanovanje je kupil Borut Žunič. Gre za svetovalca slovenskega veleposlanika v Washingtonu, ki naj bi se v Slovenijo vrnil čez tri leta. "Stanovanja nisem kupil kot naložbo, ampak zase in svojo družino. Želim si, da bomo lahko s sostanovalci hišo v bližnji prihodnosti obnovili in bi zopet zasijala v vsej svoji veličini in tako polepšala veduto Ljubljane na južni strani Tivolija," nam je prek maila sporočil Žunič.  

Zorn: Stanovanje bi bilo lahko prodano za precej več

Med dražitelji smo opazili tudi predstavnika družbe E-Solventa in Otmarja Zorna, predstavnika družbe Zorn Plus. Zorn, ki mu nakup ni uspel, nam je po dražbi povedal, da je stanovanje želel kupiti kot naložbo, z namenom nadaljnje prodaje. Sam je od draženja odstopil pri izklicni ceni 169 tisoč evrov. Glavni dejavnik, da se je dražbe udeležil, je bila lokacija. "Stanovanje bi bilo lahko prodano še za več, tudi za 3.000 evrov po kvadratnem metru, če bi bilo obnovljeno. Menim, da bo kupca po obnovi stanovanja nakup stal okoli 2.500 evrov po kvadratnem metru," nam je povedal Zorn.

 

Kako je potekalo draženje?

Dražba javne uprave ni potekala kot smo jih vajeni iz stečajev in izvršb. Pred začetkom draženja so po dogovoru z dražitelji izhodiščno ceno zvišali na 136 tisoč evrov. Predsednica prodajne komisije je izklicno ceno zviševala najprej za 100 evrov, nato pa so ugotovili, da je bolj smiselno, da jo dvigujejo za tisoč evrov. Vsi od udeležencev so bili namreč pripravljeni plačati vsaj 150 tisoč evrov. Dražitelji so tekom zviševanja cene sporočali, pri kateri ceni odstopajo od draženja. Večina interesentov je odnehala pri 185 tisočakih, nato sta se za stanovanje spopadli fizični osebi.

Zgodovina vile in stanovanja

Kot smo že pisali, država prodaja stanovanje v vili, kjer je po drugi svetovni vojni bival književnik in nekdanji predsednik prezidija skupščine Ljudske republike Slovenije Josip Vidmar. V stanovanju, ki je bilo danes prodano, je bila nekoč Vidmarjeva spalnica. Vila je bila zgrajena leta 1912, v njej pa se je rodil slovenski dramatik Andrej Hieng. Leta 1932 je vilo na dražbi kupil gradbenik Adolf Leo Dukić, najbolj znan po gradnji Dukićevih blokov na Štefanovi ulici v Ljubljani.

Po vojni so takratne oblasti Dukiću odvzele vse premoženje, tudi vilo v Rožni dolini, ker je bil med vojno intimno povezan z italijansko fašistko. Vila je bila leta 1975 preoblikovana v stavbo s štirimi stanovanji. V preostalih stanovanjih danes živijo Vidmarjevi potomci. Več podrobnosti najdete  v članku Država za 130 tisočakov prodaja stanovanje, v katerem je nekoč živel Josip Vidmar.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki Mega dražba v stečaju Primorja: jeseni naprodaj 38 počitniških hiš na Cresu 12

Propadli ajdovski gradbinec je po dolgih letih vendarle vpisan kot zemljiškoknjižni lastnik počitniških hiš na Cresu

DRAŽBE
Članki
Članki Bodo stečajne dražbe vendarle stekle? To bo naprodaj

Katere prodaje iz stečajev so predvidene konec maja in na začetku junija

DRAŽBE
Članki
Članki DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? 1

Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj

DRAŽBE
Članki
Članki Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah 2

Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih

DRAŽBE
Članki
Članki Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo

Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

DRAŽBE
Članki