Dražbe

Na tajni javni dražbi je policija vilo na Bledu prodala Rastoderju

Ministrstvo za notranje zadeve: da javnosti nismo spustili na javno dražbo je napaka. Finance: ne, to ni napaka. To je nezakonito tako glede javnega interesa, namena javne dražbe in svobode izražanja.

Iskalnik dražb | Koledar >

02.02.2017 16:27
Čas branja: 3 min
Na tajni javni dražbi je policija vilo na Bledu prodala Rastoderju
"Balkanski kralj banan" Izet Rastoder je vilo Tamara na Bledu na dražbi, ki je bila zaprta za novinarje, kupil za 451 tisoč evrov

Vilo Tamara na Bledu, ki jo je na današnji javni dražbi - ki je bila zaprta za javnost - za 295 tisoč evrov prodajalo ministrstvo za notranje zadeve, je kupila družba Rastoder, v lasti "balkanskega kralja banan" Izeta Rastoderja, so nam sporočili iz ministrstva za notranje zadeve. Članice komisije, ki je javno dražbo premoženja davkoplačevalcev zaprla za javnost, so bile  Mojca Pleško Grah, Jasmina Strgaršek, Duša Trobec-Bučan, Sandra Prelec in Iris Uzar.

MNZ nadaljuje z netransparentnostjo - kaj hudiča skrivajo?!

Varščine za nakup je vplačalo 11 dražiteljev, ki so ceno zvišali na 451 tisoč evrov, kolikor je zanjo ponudil Rastoder. Cena se je glede na izklicno tako zvišala za 52 odstotkov. Med dražitelji je bilo sicer šest fizičnih in pet pravnih oseb, razen kupca na MNZ imen ostalih interesentov "zaradi varstva osebnih podatkov" ne razkrivajo.

Če bi bila javnost v skladu s pravili in namenom javne dražbe navzoča na današnji javni dražbi, bi vas lahko obvestili, kdo so bili dražitelji, koliko je kdo ponudil in v kakšnih okoliščinah je družba Rastoder ponudila največ za vilo Tamara.

Po tem, ko je ministrstvo za notranje zadeve odstranilo javnost z javne dražbe - ko nam je onemoogočilo svobodo izražanja in seznanjanje javnosti s potekom prodaje državnega premoženja, kar je v javnem interesu -  smo jih prosili, da nam vse, kar bi lahko izvedeli in videli na dražbi razkrijejo. No tega niso storili. Poglejte vprašanje in odgovor.

Finance: Kdo vse je vplačal varščino za nakup vile? (zanimajo me imena vseh dražiteljev, ki so vplačali varščine)

Ministrstvo za notranje zadeve Republike SLovenije: Varščino je plačalo šest fizičnih in pet pravnih oseb. Imen fizičnih oseb vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo posredovati, prav tako pa tudi ne imen pravnih oseb brez njihovega soglasja zaradi morebitnega varstva poslovnih skrivnosti.

Vnovič poudarjamo, če nam ministrstvo za notranje zadeve ne bi nezakonito preprečilo dostopa na javno dražbo, svobode izražanja in zasledovanja javnega interesa, bi ta podatek na javni dražbi izvedeli. Če pustimo ob strani, koliko anonimnosti se posameznik svojevoljno odreče s pristopom na javno dražbo in ali je razkritje imena družbe, ki sodeluje na javni dražbi, podatek v smislu poslovne skrivnosti in varovanja.

Finance: Prosim še, da mi posredujete zapisnik javne dražbe?

Ministrstvo za notranje zadeve RS: Zapisnika vam ne moremo posredovati, saj je še v izdelavi in ni zaključen.

Zanimivo bo videti, v kakšni obliki bo zapisnik. Mimogrede povejmo, da pri zapisnikih javnih dražb iz stečajev, ki so na voljo - ker nekateri niso objavljeni - se pravi, ko se prodaja premoženje podjetja dolžnika, torej premoženje zasebnih upnikov - ne pa državno premoženje, kot je tale blejska vila - so v zapisnikih navedeni vsi dražitelji - fizične in pravne osebe poimensko. Zanimivo bo, ali bo standard razkritij nižji in kako ga bodo na ministrstvu za notranje zadeve utemeljili.

Nepoznavanje prava škoduje, kar je skrb zbujajoče, da škoduje javnosti, namesto, da bi škodovalo tistemu, ki prava ne pozna, to je v tem primeru državi. Absolutna javnost prodaje državnega premoženja je v javnem interesu, kot smo že zapisali, lahko se preprečijo korupcijska, reputacijska in sistemska tveganja pri upravljanju državnega premoženja. Neverjetna se nam je zdela že prva napaka ministrstva za notranje zadeve - tajnost javne dražbe. Ampak dopuščamo naključje.  Da nam pa po tem, ko "napako" priznajo, še naprej odrekajo podatke, ki bi jih na javni draži, če ministrstvo ne bi storilo "napake", itak dobili - pa je že druga "napaka" in tega več ne štejemo za naključje.  Zdaj, ali imajo na ministrstvu resen strokovni problem ali pa zanalašč skrivajo potek dražbe in zakaj. V javnem interesu je, da ničesar od tega ni.

Več o zapletih s prisotnostjo novinarjev na javni dražbi v članku Norost: ministrica, ali potrebujemo policijo, da zaščiti interes davkoplačevalcev pred uslužbenci MNZ, ali bi bil boljši kol?! 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Moje finance
Nakup
Saša do drugega stanovanja prek dražbe. ga bo našla?
Moje finance
Pameten nakupKsenija Sedej Saša do drugega stanovanja prek dražbe. ga bo našla?

Na dražbenem trgu je še živahno, a za odtenek manj, kot smo bili vajeni v minulih dveh letih. fotografinja saša pa kljub temu razmišlja o nakupu že drugega stanovanja prav na dražbi. kaj se dogaja na dražbah? kje bo našla stanovanje?

FINANCE
Dražbe
Nova dražba prestižnih ročnih ur! Furs cene znižal za 30 odstotkov
Dražbe
DražbeAleš Perčič Nova dražba prestižnih ročnih ur! Furs cene znižal za 30 odstotkov 2

Dražba bo 23. januarja ob 10. uri v prostorih finančnega urada v Mariboru

FINANCE
Dražbe
Poslanci so uzakonili spletno dražbo - kdaj bo stekla prva in kaj se bo spremenilo za kupce
Dražbe
DražbeŠpela Mikuš Poslanci so uzakonili spletno dražbo - kdaj bo stekla prva in kaj se bo spremenilo za kupce 2

Sprejete spremembe zakona o izvršbi in zavarovanju. Kaj prinašajo in kdaj bo spletna dražba zaživela v praksi?

FINANCE
Dražbe
15 hiš, ki jih boste lahko junija kupili na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 15 hiš, ki jih boste lahko junija kupili na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 89 tisočakih in segajo do 350 tisoč evrov.