DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj
Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih
Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

Na tajni javni dražbi je policija vilo na Bledu prodala Rastoderju

Čas branja: 3 min
02.02.2017  16:27
Ministrstvo za notranje zadeve: da javnosti nismo spustili na javno dražbo je napaka. Finance: ne, to ni napaka. To je nezakonito tako glede javnega interesa, namena javne dražbe in svobode izražanja.
Na tajni javni dražbi je policija vilo na Bledu prodala Rastoderju
"Balkanski kralj banan" Izet Rastoder je vilo Tamara na Bledu na dražbi, ki je bila zaprta za novinarje, kupil za 451 tisoč evrov

Obveščaj me o novih člankih:  

Vilo Tamara na Bledu, ki jo je na današnji javni dražbi - ki je bila zaprta za javnost - za 295 tisoč evrov prodajalo ministrstvo za notranje zadeve, je kupila družba Rastoder, v lasti "balkanskega kralja banan" Izeta Rastoderja, so nam sporočili iz ministrstva za notranje zadeve. Članice komisije, ki je javno dražbo premoženja davkoplačevalcev zaprla za javnost, so bile  Mojca Pleško Grah, Jasmina Strgaršek, Duša Trobec-Bučan, Sandra Prelec in Iris Uzar.

MNZ nadaljuje z netransparentnostjo - kaj hudiča skrivajo?!

Varščine za nakup je vplačalo 11 dražiteljev, ki so ceno zvišali na 451 tisoč evrov, kolikor je zanjo ponudil Rastoder. Cena se je glede na izklicno tako zvišala za 52 odstotkov. Med dražitelji je bilo sicer šest fizičnih in pet pravnih oseb, razen kupca na MNZ imen ostalih interesentov "zaradi varstva osebnih podatkov" ne razkrivajo.

Če bi bila javnost v skladu s pravili in namenom javne dražbe navzoča na današnji javni dražbi, bi vas lahko obvestili, kdo so bili dražitelji, koliko je kdo ponudil in v kakšnih okoliščinah je družba Rastoder ponudila največ za vilo Tamara.

Po tem, ko je ministrstvo za notranje zadeve odstranilo javnost z javne dražbe - ko nam je onemoogočilo svobodo izražanja in seznanjanje javnosti s potekom prodaje državnega premoženja, kar je v javnem interesu -  smo jih prosili, da nam vse, kar bi lahko izvedeli in videli na dražbi razkrijejo. No tega niso storili. Poglejte vprašanje in odgovor.

Finance: Kdo vse je vplačal varščino za nakup vile? (zanimajo me imena vseh dražiteljev, ki so vplačali varščine)

Ministrstvo za notranje zadeve Republike SLovenije: Varščino je plačalo šest fizičnih in pet pravnih oseb. Imen fizičnih oseb vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo posredovati, prav tako pa tudi ne imen pravnih oseb brez njihovega soglasja zaradi morebitnega varstva poslovnih skrivnosti.

Vnovič poudarjamo, če nam ministrstvo za notranje zadeve ne bi nezakonito preprečilo dostopa na javno dražbo, svobode izražanja in zasledovanja javnega interesa, bi ta podatek na javni dražbi izvedeli. Če pustimo ob strani, koliko anonimnosti se posameznik svojevoljno odreče s pristopom na javno dražbo in ali je razkritje imena družbe, ki sodeluje na javni dražbi, podatek v smislu poslovne skrivnosti in varovanja.

Finance: Prosim še, da mi posredujete zapisnik javne dražbe?

Ministrstvo za notranje zadeve RS: Zapisnika vam ne moremo posredovati, saj je še v izdelavi in ni zaključen.

Zanimivo bo videti, v kakšni obliki bo zapisnik. Mimogrede povejmo, da pri zapisnikih javnih dražb iz stečajev, ki so na voljo - ker nekateri niso objavljeni - se pravi, ko se prodaja premoženje podjetja dolžnika, torej premoženje zasebnih upnikov - ne pa državno premoženje, kot je tale blejska vila - so v zapisnikih navedeni vsi dražitelji - fizične in pravne osebe poimensko. Zanimivo bo, ali bo standard razkritij nižji in kako ga bodo na ministrstvu za notranje zadeve utemeljili.

Nepoznavanje prava škoduje, kar je skrb zbujajoče, da škoduje javnosti, namesto, da bi škodovalo tistemu, ki prava ne pozna, to je v tem primeru državi. Absolutna javnost prodaje državnega premoženja je v javnem interesu, kot smo že zapisali, lahko se preprečijo korupcijska, reputacijska in sistemska tveganja pri upravljanju državnega premoženja. Neverjetna se nam je zdela že prva napaka ministrstva za notranje zadeve - tajnost javne dražbe. Ampak dopuščamo naključje.  Da nam pa po tem, ko "napako" priznajo, še naprej odrekajo podatke, ki bi jih na javni draži, če ministrstvo ne bi storilo "napake", itak dobili - pa je že druga "napaka" in tega več ne štejemo za naključje.  Zdaj, ali imajo na ministrstvu resen strokovni problem ali pa zanalašč skrivajo potek dražbe in zakaj. V javnem interesu je, da ničesar od tega ni.

Več o zapletih s prisotnostjo novinarjev na javni dražbi v članku Norost: ministrica, ali potrebujemo policijo, da zaščiti interes davkoplačevalcev pred uslužbenci MNZ, ali bi bil boljši kol?! 

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki Mega dražba v stečaju Primorja: jeseni naprodaj 38 počitniških hiš na Cresu 12

Propadli ajdovski gradbinec je po dolgih letih vendarle vpisan kot zemljiškoknjižni lastnik počitniških hiš na Cresu

DRAŽBE
Članki
Članki Bodo stečajne dražbe vendarle stekle? To bo naprodaj

Katere prodaje iz stečajev so predvidene konec maja in na začetku junija

DRAŽBE
Članki
Članki DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? 1

Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj

DRAŽBE
Članki
Članki Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah 2

Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih

DRAŽBE
Članki
Članki Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo

Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

DRAŽBE
Članki