DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj
Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih
Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

Naprodaj Jankovićev medicinski projekt in nesojeni študentski kampus za Bežigradom

Čas branja: 2 min
11.07.2016  13:04
Na dražbo gredo zemljišča za Bežigradom, kjer bi moral že pred leti stati študentski kampus in delež v družbi Oxine, prek katere je Electa želela razvijati posode za tekoči kisik
Naprodaj Jankovićev medicinski projekt in nesojeni študentski kampus za Bežigradom

Obveščaj me o novih člankih:  

Iz stečaja družbe Decoma, ki je pred več kot desetletjem želela graditi študentski kampus in »mesto znanja« za Bežigradom, boste lahko kupili 40-odstotni delež družbe Oxina, registrirane za proizvodnjo medicinske opreme. Družba Oxina je v večinski lasti Electe, ki je v lasti Jureta in Damijana Jankovića, sinov župana Zorana Jankovića. Stečajna upraviteljica Tatjana Rupel delež Oxine prodaja po izklicni ceni tri tisoč evrov.

Družba Oxina je sicer že dlje časa zrela za stečaj. Več let ne ustvarja nobenih prihodkov in ima že od konca leta 2008 blokirane transakcijske račune. Od konca lanskega leta ima družba tudi negativni kapital v višini 112 tisoč evrov.

Pestra zgodovina Oxine

Ima pa Oxina pestro zgodovino. Kot smo pisali, je nekdanji direktor in lastnik Decome Milan Zrim spomladi 2005 napovedal, da bo s pomočjo tujega vlagatelja za Bežigradom zgradil sodoben študentski kampus, vendar zemljišča nikoli niso bila v njegovi lasti. Dobrega pol leta za Zrimovimi napovedmi, je večinski lastnik Decomine hčerinske družbe Oxina postala Electa, Damijan Janković pa je bil imenovan za prokurista.

Damijan Janković je pred šestimi leti za Finance zanikal, da bi obstajale kakršnekoli povezave med gradnjo kampusa in vstopom v lastništvo Oxine. »Oxina je hčerinska družba Decome, ni pa nikakor povezana s projektom študentskega kampusa. Mi razvijamo povsem nov izdelek, posodo za tekoči kisik za medicinske namene," nam je v sredini leta 2010 povedal Damijan Janković.

Tudi Zrim je takrat zanikal, da bi mu partnerstov z Jankovićem v Oxini kakorkoli pomagalo pri gradnji kampusa. "Projekt stoji že dve leti, če bi vedel, koliko truda bo zahteval, ne bi vanj vložil niti centa. Zemljišča niso v naši lasti, kako se je spreminjala njihova namembnost, pa ne bom komentiral."

Naprodaj tudi študentski kampus za Bežigradom

In ko je govora o zemljiščih za Bežigradom, kjer naj bi stal kampus, omenimo, da so te v nadaljevanju prišle v last Vegradove hčerinske družbe Gina. Stečajna upraviteljica Angelika Lukačić bo skušala 33 tisoč kvadratnih metrov zemljišč prodati v sredo 13. julija. Izklicna cena znaša 3,12 milijona evrov.

»Zanimanje obstaja med štirimi do petimi interesenti, koliko so resni pa bo pokazala javna dražba,« nam je povedala Lukačićeva. Zemljišča se prodajajo brez gradbenega dovoljenja, saj je to po podatkih upravne enote že poteklo. Tako bo od vsakega posamičnega kupca odvisno kaj bo lahko tam gradil, nam je še povedala upraviteljica.

Kako so si bančniki Hypa delili denar

Dogajanje okoli Gine že dlje časa preiskujejo tudi organi pregona. V začetku junija letos je stekla glavna obravnava zoper nekdanje vodilne v Hypo banki - Božidarja Špana, Antona Romiha, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka. Tožilstvo omenjene sumi zlorabe položaja in pranja denarja, sanj naj bi dobiček iz nepremičninskih poslov preusmerjali na zasebne račune. V začetku junija letos je na sodišču stekla glavna obravnava.

Vegrad je tako od panamskega podjetja Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 za 22 milijonov evrov kupil 80-odstotni lastniški delež Gine, ki ima v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani, je poročal Dnevnik. Ključno pa je, da je panamsko podjetje delež v Gini pridobilo le mesec dni prej (julija 2007) in da je zanj prejšnjemu lastniku, podjetju Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov.

S tem in drugimi kaznivi dejanji so si po mnenju tožilca Stanislava Pintarja nekdanji bančniki pridobili 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, denar pa naj bi šel na račune družb v Liechtensteinu in Luxemburgu.

Krivdo je v zameno za leto in pol pogojne zaporne kazni novembra na predobravnavnem roku priznala le nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, je poročala STA.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki Mega dražba v stečaju Primorja: jeseni naprodaj 38 počitniških hiš na Cresu 12

Propadli ajdovski gradbinec je po dolgih letih vendarle vpisan kot zemljiškoknjižni lastnik počitniških hiš na Cresu

DRAŽBE
Članki
Članki Bodo stečajne dražbe vendarle stekle? To bo naprodaj

Katere prodaje iz stečajev so predvidene konec maja in na začetku junija

DRAŽBE
Članki
Članki DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? 1

Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj

DRAŽBE
Članki
Članki Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah 2

Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih

DRAŽBE
Članki
Članki Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo

Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

DRAŽBE
Članki