Dražbe

Naprodaj Jankovićev medicinski projekt in nesojeni študentski kampus za Bežigradom

Na dražbo gredo zemljišča za Bežigradom, kjer bi moral že pred leti stati študentski kampus in delež v družbi Oxine, prek katere je Electa želela razvijati posode za tekoči kisik

Iskalnik dražb | Koledar >

11.07.2016 13:04
Čas branja: 2 min

Iz stečaja družbe Decoma, ki je pred več kot desetletjem želela graditi študentski kampus in »mesto znanja« za Bežigradom, boste lahko kupili 40-odstotni delež družbe Oxina, registrirane za proizvodnjo medicinske opreme. Družba Oxina je v večinski lasti Electe, ki je v lasti Jureta in Damijana Jankovića, sinov župana Zorana Jankovića. Stečajna upraviteljica Tatjana Rupel delež Oxine prodaja po izklicni ceni tri tisoč evrov.

Družba Oxina je sicer že dlje časa zrela za stečaj. Več let ne ustvarja nobenih prihodkov in ima že od konca leta 2008 blokirane transakcijske račune. Od konca lanskega leta ima družba tudi negativni kapital v višini 112 tisoč evrov.

Pestra zgodovina Oxine

Ima pa Oxina pestro zgodovino. Kot smo pisali, je nekdanji direktor in lastnik Decome Milan Zrim spomladi 2005 napovedal, da bo s pomočjo tujega vlagatelja za Bežigradom zgradil sodoben študentski kampus, vendar zemljišča nikoli niso bila v njegovi lasti. Dobrega pol leta za Zrimovimi napovedmi, je večinski lastnik Decomine hčerinske družbe Oxina postala Electa, Damijan Janković pa je bil imenovan za prokurista.

Damijan Janković je pred šestimi leti za Finance zanikal, da bi obstajale kakršnekoli povezave med gradnjo kampusa in vstopom v lastništvo Oxine. »Oxina je hčerinska družba Decome, ni pa nikakor povezana s projektom študentskega kampusa. Mi razvijamo povsem nov izdelek, posodo za tekoči kisik za medicinske namene," nam je v sredini leta 2010 povedal Damijan Janković.

Tudi Zrim je takrat zanikal, da bi mu partnerstov z Jankovićem v Oxini kakorkoli pomagalo pri gradnji kampusa. "Projekt stoji že dve leti, če bi vedel, koliko truda bo zahteval, ne bi vanj vložil niti centa. Zemljišča niso v naši lasti, kako se je spreminjala njihova namembnost, pa ne bom komentiral."

Naprodaj tudi študentski kampus za Bežigradom

In ko je govora o zemljiščih za Bežigradom, kjer naj bi stal kampus, omenimo, da so te v nadaljevanju prišle v last Vegradove hčerinske družbe Gina. Stečajna upraviteljica Angelika Lukačić bo skušala 33 tisoč kvadratnih metrov zemljišč prodati v sredo 13. julija. Izklicna cena znaša 3,12 milijona evrov.

»Zanimanje obstaja med štirimi do petimi interesenti, koliko so resni pa bo pokazala javna dražba,« nam je povedala Lukačićeva. Zemljišča se prodajajo brez gradbenega dovoljenja, saj je to po podatkih upravne enote že poteklo. Tako bo od vsakega posamičnega kupca odvisno kaj bo lahko tam gradil, nam je še povedala upraviteljica.

Kako so si bančniki Hypa delili denar

Dogajanje okoli Gine že dlje časa preiskujejo tudi organi pregona. V začetku junija letos je stekla glavna obravnava zoper nekdanje vodilne v Hypo banki - Božidarja Špana, Antona Romiha, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka. Tožilstvo omenjene sumi zlorabe položaja in pranja denarja, sanj naj bi dobiček iz nepremičninskih poslov preusmerjali na zasebne račune. V začetku junija letos je na sodišču stekla glavna obravnava.

Vegrad je tako od panamskega podjetja Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 za 22 milijonov evrov kupil 80-odstotni lastniški delež Gine, ki ima v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani, je poročal Dnevnik. Ključno pa je, da je panamsko podjetje delež v Gini pridobilo le mesec dni prej (julija 2007) in da je zanj prejšnjemu lastniku, podjetju Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov.

S tem in drugimi kaznivi dejanji so si po mnenju tožilca Stanislava Pintarja nekdanji bančniki pridobili 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, denar pa naj bi šel na račune družb v Liechtensteinu in Luxemburgu.

Krivdo je v zameno za leto in pol pogojne zaporne kazni novembra na predobravnavnem roku priznala le nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, je poročala STA.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
''To je najboljši gin, ki obenem odraža lepote Slovenije''
Izvozniki.si
NoviceMladen Miković ''To je najboljši gin, ki obenem odraža lepote Slovenije''

Intervju: Tomaž Kavčič, chef restavracije Pri Lojzetu na dvorcu Zemono

FINANCE
Dražbe
Heta bi v osebni stečaj poslala Damijana Jankovića, ki se je »preselil« na Hrvaško
Dražbe
DražbeAleš Perčič Heta bi v osebni stečaj poslala Damijana Jankovića, ki se je »preselil« na Hrvaško 9

Neuradno: avstrijska Heta stečaj starejšega sina ljubljanskega župana zahteva zaradi dobrih dveh milijonov evrov dolga, ki izhaja iz poroštev za posojila Bazi Dante in Electi

FINANCE
Dražbe
Mati Electa v izbris šestmilijonskega dolga, a ne do župana Jankovića
Dražbe
DražbeAleš Perčič Mati Electa v izbris šestmilijonskega dolga, a ne do župana Jankovića 4

Recept za rešitev insolventnosti tudi tokrat enak: odpis 95 odstotkov dolga, glavno besedo bodo znova imeli prijateljski upniki.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

FINANCE
Dražbe
Damijan Janković v osebni stečaj
FINANCE
Dražbe
Prisilka Electe Naložb: Jankovićevi bi izbrisali še 6,6 milijona evrov dolga
Dražbe
DražbeAleš Perčič Prisilka Electe Naložb: Jankovićevi bi izbrisali še 6,6 milijona evrov dolga 11

V poenostavljeni prisilki Electe Naložb bodo imele spet glavno besedo prijateljske družbe. Če bo prisilka potrjena, bo družba odpisala 95 odstotkov dolga, namesto 6,9 milijona evrov bo do konca leta 2021 plačala le 350 tisočakov.

FINANCE
Dražbe
V stečaj še novogoriški stanovanjski projekt družine Janković
Dražbe
DražbeAleš Perčič V stečaj še novogoriški stanovanjski projekt družine Janković 5

Družbo Composita, ki je od novogoriškega stanovanjskega sklada pred desetimi leti odkupila več zemljišč, a jih nikoli v celoti plačala, je v stečaj poslala banka Intesa Sanpaolo.

FINANCE
Nepremičnine
Kakšna sta trga zazidljivih zemljišč v Ljubljani in Mariboru
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kakšna sta trga zazidljivih zemljišč v Ljubljani in Mariboru

V prestolnici so cene zazidljivih zemljišč v drugi polovici prejšnjega leta zaradi dokaj skromne ponudbe po ugotovitvah nepremičninskih družb zrasle za petino, v Mariboru pa teh transakcij, z izjemo nakupov republiškega stanovanjskega sklada, tako rekoč ni