DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj
Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih
Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

Sagadin o težavah Olimpije: Izgubili so kompas, zamudili so celo pravi čas za prisilko!

Čas branja: 3 min
08.07.2016  13:15  Dopolnjeno: 08.07.2016 16:11
Dolgoletni trener Olimpije je kritičen do sedanjega vodstva kluba. "Ker so predlog za prisilko vložili prepozno, lahko Olimpija konča v četrti ligi," pravi Zmago Sagadin
Sagadin o težavah Olimpije: Izgubili so kompas, zamudili so celo pravi čas za prisilko!

Obveščaj me o novih člankih:  

Košarkarski klub Olimpija Ljubljana, ki mu predseduje poslanec SMC Jani Möderndorfer, v načrtu finančnega prestrukturiranja (NFP), ki je danes objavljen na Ajpes, navadnim upnikom predlaga 80-odstotni odpis terjatev, poplačilo preostale petine pa v roku dveh let po potrditvi poenostavljene prisilke.

Postopek poenostavljene prisilne poravnave bo vplival samo na navadne terjatve upnikov, ki jih je za dobra dva milijona evrov. Glede na NFP to pomeni, da bodo v košarkarskem klubu odpisali za okoli 1,6 milijona evrov svojih dolgov.

Na prednostne upnike in terjatve iz naslova vzajemno neizpolnjenih dvostranskih pogodb prisilka ne bo učinkovala. Ločitvenih upnikov klub nima.

Kako se bo klub reševal

Odpuščanje trenerjev, igralcev in strokovnih sodelavcev

V klubu bodo v prihodnjih letih prekinili pogodbe s trenerji članske ekipe, nekaterimi strokovnimi sodelavci in nekaterimi igralci članske ekipe, pri katerih bo to mogoče brez dodatnih stroškov in odpravnin, je razvidno iz NFP.

Nižanje štipendij, tujcev ne bo več

V klubu bodo v prihodnje pocenili delovanje mladinskega pogona. Ne bodo več angažirali tujih igralcev, znižali bodo štipendije dijakom, košarkarjem štipendistom.

Pocenitev delovanja košarkarske šole

V košarkarski šoli bodo znižali število in višino pogodb trenerjev in vaditeljev. Nižali pa bodo tudi stroške iz naslova najema telovadnic in športne opreme.

Manj denarja bo za prevoze in nastanitve igralcev

Med ukrepi finančnega prestrukturiranja želijo v klubu znižati stroške prevozov in nastanitev igralcev, stroške športne opreme, medicinske opreme, opremo za fizioterapijo za člansko in mladinsko selekcijo in nižanja stroškov prehrane.

Želijo ostati na evropskih tekmovanjih

Kljub vsem ukrepom finančnega prestrukturiranja želijo v klubu ohraniti mesto v evropskih tekmovanjih. Na nastope v tekmovanju Eurocup je namreč vezano sofinanciranje MOL v višini 330 tisoč evrov. V primeru neigranja v mednarodnih tekmovanjih pa obstaja tudi velika možnost nižanja sponzorskih zneskov in upad zanimanja.

Möderndorfer za insolventnost krivi pretekle dolgove in "zlobne" tujce

Kot Möderdorfer navaja v NFP, je KK Olimpija v finančno krizo zašla pred več kot desetletjem, ko je s strani takratnih uprav prišlo do vlaganja v člansko košarkarsko ekipo, ki ni bilo v sorazmerju z načrtovanimi in potrjenimi društenimi prihodki. Zastalo slabo finančno stanje se je poslabševalo in postajalo breme novega vodstva kluba. »Ne glede na vse, je klub v zadnjih letih dolg uspel znižati s 5,5 na 1,8 milijona evrov,« navaja Möderndorfer. Med notranjimi razlogi za insolventnost Möderndorfer navaja tudi znižanje vložka v člansko ekipo, ki predstavlja ključen produkt kluba. To je imelo za posledico padec zanimanja za košarkarske tekme in upad prodaje vstopnic. »Formiranje šibkejše članske ekipe in s tem slabših igralcev, pomeni tudi nezmožnost prodaje samih igralcev proti odškodninam, kar prav tako predstavlja izpad potencialnega dohodka.«

Med zunanjimi vzroki za insolventnost Möderndorfer navaja tudi splošno ekonomsko krizo in prodajo nekaterih domačih podjetij, ki so sponzorirali klub. »Tuja lastništva teh podjetij seveda pomenijo nižanje vlaganj v sponzorstva, kar je bistveno prizadelo tudi doseganje poslovnih, športnih in sanacijskih ciljev društva,« je zapisal Möderndorfer. Ob tem kot močan zunanji faktor omenja tudi spor med krovnimi košarkarskimi organizacijami, prestrukturiranje tekmovanj in spremenjen način uvrščanja na tekmovanja.

Menijo, da bo prisilka boljša kot stečaj

V vodstvu kluba ugotavljajo, da je le s poenostavljeno prisilno poravnavo in s tem zmanjšanjem obveznosti kluba možno podjetje sanirati do te mere, da ponovno sposobno poslovati pozitivno. Končni cilj prisilne poravnave je zagotovitev kratkoročne in dolgoročne plačilne sposobnosti kluba in zagotoviti upnikom ugodnejše pogoje poplačila terjatev, kot, če bi bil nad društvom uveden stečajni postopek.

Sagadin: Izgubili so kompas. Olimpija je ladja brez krmarja

Za komentar smo povprašali Zmaga Sagadina, dolgoletnega trenerja košarkarjev Olimpije, ki je s klubom osvojil tudi največ lovorik. "Že dlje časa sem pričakoval, da bo Olimpija končala v prisilni poravnavi ali stečaju, je pa vodstvo kluba znova zamudilo pravi "timing". Sedanji čas je povsem napačen. Kot prvo se je spremenila zakonodaja pri prisilnih poravnavah, kot drugo pa pred nedavnim tudi pravilnik zveze. V tem je sedaj določeno, da bo klub, ki konča v prisilni poravnavi ali stečaju, avtomatično končal v četrti ligi," komentira Sagadin.

Kakšni časi čakajo Olimpijo ne želi napovedovati. "Bral sem, da prihaja nek nov investitor, vendar se bojim, da bo to na koncu neka športna agencija in bo Olimpija postala odlagališče za igralce, ki jih agencija ne more sama prodati. To bo katastrofa. Klub je ostal brez kompasa. To je ladja brez krmarja," se razburja Sagadin.

Svojo krivdo za nastalo situacijo - dolgovi Olimpije namreč izhajajo izpred več kot desetletja, ko je bil tudi sam trener - izključuje. "Jaz sem bil vedno samo trener in sem se ukvarjal samo z igralci, nikoli z denarjem. Olimpija je vsako leto z igralci dobila več kot je dala Zmagu Sagadinu," odgovarja.

"Sedanje vodstvo je treba odstaviti"

Kritičen je do dela sedanjega vodstva Olimpije s predsednikom Möderndorferjem na čelu. "Menim, da bi morali celoten management, ki ga je nastavila politika odstaviti in nastaviti ljudi, ki se na košarko spoznajo. Mislim, da Möderndorfer ni strokovnjak za timsko delo. Nikoli nisem slišal, da bi se spoznal na košarko. Še bolj pa so za situacijo krivi tisti, ki so ga postavili," še dodaja.

Na pomoč je Olimpiji pripravljen priskočiti tudi sam, če ga bo kdo poklical. "Ne vem sicer, na kak način bi jim lahko pomagal, bi jim pa lahko dal kakšen nasvet. Če bi me kdo kaj vprašal. Včasih smo mladi radi prisluhnili nasvetom starejših, ki so se na stvari spoznali, danes pa očitno tega ni več," pravi Sagadin.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki Mega dražba v stečaju Primorja: jeseni naprodaj 38 počitniških hiš na Cresu 12

Propadli ajdovski gradbinec je po dolgih letih vendarle vpisan kot zemljiškoknjižni lastnik počitniških hiš na Cresu

DRAŽBE
Članki
Članki Bodo stečajne dražbe vendarle stekle? To bo naprodaj

Katere prodaje iz stečajev so predvidene konec maja in na začetku junija

DRAŽBE
Članki
Članki DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? 1

Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj

DRAŽBE
Članki
Članki Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah 2

Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih

DRAŽBE
Članki
Članki Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo

Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

DRAŽBE
Članki