Dražbe

Vuk je ''nabil davčno na k***''! Hiša na Ptuju v roke Romisa, Furs ostal na suhem

Prijateljska družba Romis Slovakia je hišo na Ptuju kupila za 420 tisočakov, s kupnino pa bo poplačana kar sama

Iskalnik dražb | Koledar >

22.03.2016 15:51
Čas branja: 3 min

V osebnem stečaju Mirana Vuka smo naleteli na nov manever. Odločili smo se, da ga predstavimo pod slikovitim naslovom, kjer parafraziramo prav Vuka samega. Morda nedostojno, ampak upamo, da bomo tako opozorili na luknje v sistemu.

Tako vnovič objavljamo komentar Mirana Vuka na ovadbo, ki ga je doletela zaradi suma goljufije pri sprožitvi osebnega stečaja. "Nabijem na k... davčno upravo in policijo. To so barabe, ki si izmišljujejo, lažejo, kradejo, to so največji lopovi v naši državi," je v začetku januarja dejal za STA. Več na tej povezavi. Svojo napoved je zdaj uresničil.

To so nova dogajanja v njegovem osebnem stečaju:

Po tem ko je družina Mirana Vuka slovaškemu Romisu že pred leti prodala skoraj celoten poslovni imperij, je slovaška družba na današnji javni dražbi kupila še hišo na Ptuju, ki se je prodajala v osebnem stečaju Mirana Vuka. Romis je bil edini dražitelj in je hišo z bazenom in velikim vrtom kupil po izklicni ceni 420 tisoč evrov. In to še ni vse, tudi s kupnino bo poplačan kar Romis.

Kako je Furs ostal "na suhem"

V zadnjih tednih so se namreč v zemljiški knjigi na Vukovi nepremičnini na Ptuju zgodile spremembe. Še do nedavnega je bil namreč kot prvi hipotekarni upnik na nepremičnini vpisan ciprski holding Ayiaco (lastnik Romisa), ki pa je svojo terjatev do Vuka prenesel na Romis. Zato je danes kot prvi ločitveni upnik na hiši vpisan Romis s 450 tisoč evrov visoko terjatvijo. V praksi to pomeni, da bo Romis kupnino nakazal stečajnemu upravitelju, ta pa bo denar ob razdelitvi nakazal nazaj Romisu. Vsaj večji del kupnine, zmanjšan za stroške, ki jih je stečajni upravitelj imel z nepremičnino.

Višina Romisove hipoteke in višina kupnine pa zagotavljata, da od prodaje ne bo poplačana Finančna uprava, ki zoper Mirana Vuka vodi več davčnih postopkov in ima v njegovem osebnem stečaju priznanih za skoraj 675 tisoč evrov terjatev. Furs ima svojo hipoteko vpisano na drugem mestu.

Kdo stoji za ciprskih holdingom?

Z osebnim stečajem Mirana Vuka se sicer ukvarjajo tudi specializirani državni tožilci, ki preiskujejo, sum goljufije pri sprožitvi osebnega stečaja in sum petmilijonskega oškodovanja upnikov. Mariborski kriminalisti so ovadbo v zvezi s tem spisali decembra lani.

Slovaški Romis je sicer v lasti ciprskega holdinga Ayiaco, lastništvo tega pa sega na britanske deviške otoke. Nekateri upniki sicer že dlje časa sumijo, da za holdingom Ayiaco in Romisom stojita prav brata Vuk, ki naj bi s tem manevrom zavarovala premoženje pred upniki. Tudi iz imena družbe Romis naj bi bilo tako možno sklepati, kdo stoji za njo - šlo naj bi namreč za sestavljanko imen bratov Romana in Mirana Vuk, črka "s" pa naj bi pomenila Slovaško.

Vuk je sicer pred časom za Finance že zanikal, da bi bil v ozadju slovaškega ali ciprskega podjetja in da bi s tem skušal pretentati upnike: "Na Cipru še v življenju nisem bil, od leta 2000 sploh ne letim. Slovakom sem prodal vse, so me pa vzeli v službo, pomagam jim pri iskanju poslov," nam je pred časom povedal Vuk.

Stečajnik: Vse je bilo OK, sledil bom navodilom sodišča

Stečajni upravitelj Dragan Manjulov pravi, da je bilo z dražbo vse v redu, saj bi se je lahko udeležil kdorkoli, a se je na koncu pojavil en sam dražitelj. Manjulov bo za prodajo potreboval tudi soglasje sodišča, zato bo sledil njegovim navodilom, pravi. Kar se lastništva Ayiaca holdinga tiče, Manjulov pojasnjuje, da se je s tem ukvarjal že ob začetku Vukovega osebnega stečaja. A do podatkov, da bi bi bil lastnik Miran Vuk, ni prišel. "Ker so upniki zahtevali, da se to razjasni, sem želel oditi tudi na Ciper in Deviške otoke, a mi nihče od njih ni želel založiti stroškov," pravi Manjulov.

V čem sta si podobna primera Vuk in Snežič

Podobna zgodba kot v primeru Mirana Vuka se je zgodila tudi v osebnem stečaju davčnega svetovalca z doktoratom iz davčnih utaj Roka Snežiča. Tudi v Snežičevem osebnem stečaju je Furs prehitela njegova babica, ki je prva vpisala hipoteko na treh Snežičevih nepremičninah in je bila poplačana skoraj z vso kupnino. Ob tem omenimo, da je bil Rok Snežič tudi davčni svetovalec Vukovih. Snežič sicer od konca januarja ni več v osebnem stečaj, ki se je končal brez odpusta obveznosti. Zato Fursu še vedno dolguje okoli 800 tisočakov. Konec osebnega stečaja je sicer Snežič pospremil z besedami:"Osebni stečaji so lumparija, zato upam, da jih bo prihodnja vlada odpravila."

In pojasnil razloge za osebni stečaj. "Sam sem ga sprožil, ker mi je Furs pošiljal izvršitelje in sem se jih vsaj za nekaj časa otresel."

1.1410203377.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Dražbe
Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?
Dražbe
DražbeUroš Božin Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih oseb

FINANCE
Dražbe
Pregled 2017: Nov rekord stečajev pravnih oseb, velik upad osebnih stečajev
Dražbe
DražbeAleš Perčič Pregled 2017: Nov rekord stečajev pravnih oseb, velik upad osebnih stečajev 1

Število stečajev podjetij se je sicer povečalo, a predsednik zbornice upraviteljev Marko Zaman ocenjuje, da je bilo vsaj 95 odstotkov stečajev praznih. »Stečaj danes velja za najcenejši postopek zaprtja podjetja, zato se veliko podjetnikov odloča zanj,« meni Zaman.

FINANCE
Dražbe
Stečaj Mirana Vuka: Spopad za denar in fiktivne terjatve; v igri tudi Rajko Hrvatič
Dražbe
DražbeAleš Perčič Stečaj Mirana Vuka: Spopad za denar in fiktivne terjatve; v igri tudi Rajko Hrvatič 2

Kaj se dogaja v stečaju Mirana Vuka, kaj imajo s tem neznani slovaški upniki kaj koprski poslovnež Rajko Hrvatič

FINANCE
Dražbe
Črni januar ali zdravo čiščenje: v stečaju za tretjino več podjetij kot lani. Kaj se dogaja?
Dražbe
DražbeAleš Perčič Črni januar ali zdravo čiščenje: v stečaju za tretjino več podjetij kot lani. Kaj se dogaja? 2

Prvi mesec tega leta je v stečaju končalo 115 podjetij, kar je dobrih 35 odstotkov več kot januarja lani. Kakšni so razlogi za rast števila stečajev v času gospodarske rasti?

FINANCE
Dražbe
Ali imajo upniki korist, če stečaj vodi dober stečajni upravitelj? Napor je zaman. Izplen je enako slab
Dražbe
DražbeSimona Toplak Ali imajo upniki korist, če stečaj vodi dober stečajni upravitelj? Napor je zaman. Izplen je enako slab 3

Ne zamerite nam slikovitosti: stečaj bi v Sloveniji lahko vodil tudi vombat, pa to ne bi povečalo ne zmanjšalo izkupička za upnike; ne doktorat, ne dolgoletne izkušnje, ne kompetence stečajnega upravitelja namreč ne vplivajo na to, da bodo upniki v stečaju sploh kaj dobili

FINANCE
Dražbe
Boj stečajnikov proti konkurenci: vodijo po sto stečajev hkrati, pa bi zaprli svoje vrste
Dražbe
DražbeAleš Perčič Boj stečajnikov proti konkurenci: vodijo po sto stečajev hkrati, pa bi zaprli svoje vrste 1

Čeprav nekateri stečajni upravitelji vodijo več kot sto stečajnih postopkov in čeprav je bilo lani rekordno stečajno leto, so na zbornici prepričani, da je upraviteljev preveč, to pa pomeni nekakovostno delo. Razlog: izpiti naj bi bili preveč poenostavljeni, vprašanja naj bi se ponavljala. Kandidat za stečajnega upravitelja pa pravi: »Zbornica zavaja, večina starih upraviteljev je lažje prišla do licence kot naša generacija.«

FINANCE
Dražbe
Je država v Lipici nategnila delavce? Počivalškovi pravijo, da ne; upraviteljica pravi, da ministrstvo zavaja
Dražbe
DražbeAleš Perčič Je država v Lipici nategnila delavce? Počivalškovi pravijo, da ne; upraviteljica pravi, da ministrstvo zavaja 5

Z domnevno spornimi posli pred začetkom stečaja naj bi bila stečajna masa Lipice Turizma prikrajšana za nekaj manj kot sto tisoč evrov. Sporne naj bi bile prodaja opreme državni Kobilarni Lipica in dve pogodbi za storitve pospeševanja prodaje. Če bo upraviteljica uspešna, bo glavnina denarja šla za poplačilo nekdanjih delavcev

FINANCE
Dražbe
Za podjetjem Val Marketing ostaja milijon evrov dolga. Kdo bo sploh poplačan?
Dražbe
DražbeAleš Perčič Za podjetjem Val Marketing ostaja milijon evrov dolga. Kdo bo sploh poplačan? 1

Zdaj je dokončno jasno: upniki Val Marketinga resnejšega poplačila ne morejo pričakovati. Po višini stečajne mase in znesku prijavljenih terjatev je mogoče sklepati, da bodo delno poplačani le nekdanji zaposleni, medtem ko za kupce vrat in dobavitelje ne bo ostalo nič.