Ustavno sodišče nad zakon o izvršbi: izselitev iz hiše bo možno odložiti za več kot tri mesece Ustavno sodišče nad zakon o izvršbi: izselitev iz hiše bo možno odložiti za več kot tri mesece Del zakona o izvršbi in zavarovanju je neustaven. Kaj je ugotovilo ustavno sodišče?
Kitajci na spletni dražbi prodali nebotičnik za 661 milijonov evrov Kitajci na spletni dražbi prodali nebotičnik za 661 milijonov evrov Kupcu je uspel ugoden nakup, saj naj bi bila stavba po besedah predhodnega lastnika vredna desetkrat več.
10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah 10 stanovanj, ki jih lahko septembra kupite na dražbah Izklicne cene se začnejo pri 40 tisočakih
TOP dražbe: vrstni hiši v Ljubljani in Kamniku, apartmaji na hrvaški obali in v Bovcu TOP dražbe: vrstni hiši v Ljubljani in Kamniku, apartmaji na hrvaški obali in v Bovcu Pregled najboljših dražb v tednu od 26. avgusta do 1. septembra

Vuk je ''nabil davčno na k***''! Hiša na Ptuju v roke Romisa, Furs ostal na suhem

Čas branja: 3 min
22.03.2016  15:51
Prijateljska družba Romis Slovakia je hišo na Ptuju kupila za 420 tisočakov, s kupnino pa bo poplačana kar sama
Vuk je  ''nabil davčno na k***''! Hiša na Ptuju v roke Romisa, Furs ostal na suhem

Obveščaj me o novih člankih:  

V osebnem stečaju Mirana Vuka smo naleteli na nov manever. Odločili smo se, da ga predstavimo pod slikovitim naslovom, kjer parafraziramo prav Vuka samega. Morda nedostojno, ampak upamo, da bomo tako opozorili na luknje v sistemu.

Tako vnovič objavljamo komentar Mirana Vuka na ovadbo, ki ga je doletela zaradi suma goljufije pri sprožitvi osebnega stečaja. "Nabijem na k... davčno upravo in policijo. To so barabe, ki si izmišljujejo, lažejo, kradejo, to so največji lopovi v naši državi," je v začetku januarja dejal za STA. Več na tej povezavi. Svojo napoved je zdaj uresničil.

To so nova dogajanja v njegovem osebnem stečaju:

Po tem ko je družina Mirana Vuka slovaškemu Romisu že pred leti prodala skoraj celoten poslovni imperij, je slovaška družba na današnji javni dražbi kupila še hišo na Ptuju, ki se je prodajala v osebnem stečaju Mirana Vuka. Romis je bil edini dražitelj in je hišo z bazenom in velikim vrtom kupil po izklicni ceni 420 tisoč evrov. In to še ni vse, tudi s kupnino bo poplačan kar Romis.

Kako je Furs ostal "na suhem"

V zadnjih tednih so se namreč v zemljiški knjigi na Vukovi nepremičnini na Ptuju zgodile spremembe. Še do nedavnega je bil namreč kot prvi hipotekarni upnik na nepremičnini vpisan ciprski holding Ayiaco (lastnik Romisa), ki pa je svojo terjatev do Vuka prenesel na Romis. Zato je danes kot prvi ločitveni upnik na hiši vpisan Romis s 450 tisoč evrov visoko terjatvijo. V praksi to pomeni, da bo Romis kupnino nakazal stečajnemu upravitelju, ta pa bo denar ob razdelitvi nakazal nazaj Romisu. Vsaj večji del kupnine, zmanjšan za stroške, ki jih je stečajni upravitelj imel z nepremičnino.

Višina Romisove hipoteke in višina kupnine pa zagotavljata, da od prodaje ne bo poplačana Finančna uprava, ki zoper Mirana Vuka vodi več davčnih postopkov in ima v njegovem osebnem stečaju priznanih za skoraj 675 tisoč evrov terjatev. Furs ima svojo hipoteko vpisano na drugem mestu.

Kdo stoji za ciprskih holdingom?

Z osebnim stečajem Mirana Vuka se sicer ukvarjajo tudi specializirani državni tožilci, ki preiskujejo, sum goljufije pri sprožitvi osebnega stečaja in sum petmilijonskega oškodovanja upnikov. Mariborski kriminalisti so ovadbo v zvezi s tem spisali decembra lani.

Slovaški Romis je sicer v lasti ciprskega holdinga Ayiaco, lastništvo tega pa sega na britanske deviške otoke. Nekateri upniki sicer že dlje časa sumijo, da za holdingom Ayiaco in Romisom stojita prav brata Vuk, ki naj bi s tem manevrom zavarovala premoženje pred upniki. Tudi iz imena družbe Romis naj bi bilo tako možno sklepati, kdo stoji za njo - šlo naj bi namreč za sestavljanko imen bratov Romana in Mirana Vuk, črka "s" pa naj bi pomenila Slovaško.

Vuk je sicer pred časom za Finance že zanikal, da bi bil v ozadju slovaškega ali ciprskega podjetja in da bi s tem skušal pretentati upnike: "Na Cipru še v življenju nisem bil, od leta 2000 sploh ne letim. Slovakom sem prodal vse, so me pa vzeli v službo, pomagam jim pri iskanju poslov," nam je pred časom povedal Vuk.

Stečajnik: Vse je bilo OK, sledil bom navodilom sodišča

Stečajni upravitelj Dragan Manjulov pravi, da je bilo z dražbo vse v redu, saj bi se je lahko udeležil kdorkoli, a se je na koncu pojavil en sam dražitelj. Manjulov bo za prodajo potreboval tudi soglasje sodišča, zato bo sledil njegovim navodilom, pravi. Kar se lastništva Ayiaca holdinga tiče, Manjulov pojasnjuje, da se je s tem ukvarjal že ob začetku Vukovega osebnega stečaja. A do podatkov, da bi bi bil lastnik Miran Vuk, ni prišel. "Ker so upniki zahtevali, da se to razjasni, sem želel oditi tudi na Ciper in Deviške otoke, a mi nihče od njih ni želel založiti stroškov," pravi Manjulov.

V čem sta si podobna primera Vuk in Snežič

Podobna zgodba kot v primeru Mirana Vuka se je zgodila tudi v osebnem stečaju davčnega svetovalca z doktoratom iz davčnih utaj Roka Snežiča. Tudi v Snežičevem osebnem stečaju je Furs prehitela njegova babica, ki je prva vpisala hipoteko na treh Snežičevih nepremičninah in je bila poplačana skoraj z vso kupnino. Ob tem omenimo, da je bil Rok Snežič tudi davčni svetovalec Vukovih. Snežič sicer od konca januarja ni več v osebnem stečaj, ki se je končal brez odpusta obveznosti. Zato Fursu še vedno dolguje okoli 800 tisočakov. Konec osebnega stečaja je sicer Snežič pospremil z besedami:"Osebni stečaji so lumparija, zato upam, da jih bo prihodnja vlada odpravila."

In pojasnil razloge za osebni stečaj. "Sam sem ga sprožil, ker mi je Furs pošiljal izvršitelje in sem se jih vsaj za nekaj časa otresel."

1.1410203377.jpgNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo je za sabo pustil večjo svinjarijo, begunci ali Miran Vuk? 242

Za županom Zavrča in nekoč enim najbogatejših Slovencev ostajajo milijonski dolgovi

DRAŽBE
Članki
Članki V osebni stečaj tudi sin župana Zavrča Mirana Vuka

Dominik Vuk, od katerega finančna uprava terja plačilo 321 tisoč evrov davka, se je izvršb rešil z osebnim stečajem. Vuk tega ne...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

MANAGER
Manager
Manager Modeli davčnega izmikanja: šopek snežičev in kaj jim kdo more 7

Rok Snežič, Zmago Pačnik, Miran Vuk, Rok Furlan. Kako zaradi lisjakov tipa Rok Snežič spreminjajo zakonodajo – in ali jim po stari...

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo najbolj občutil, da je Umar izboljšal napoved rasti BDP 4

Deset stvari, ki jih morate vedeti o sveži napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, ki so jo pripravili na Umarju in jo glede na pomlad...

AVTO
Posel
Posel Zakaj je bila septembra prodaja novih avtov največja v V. Britaniji - čeprav je strmoglavila 2

Kako to, da je septembra prišlo do britanskega paradoksa pri prodaji novih avtov in kaj se je pri prodaji novih avtov v EU dogajalo v...

IZVOZNIKI
Novice
Novice (v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem

Kje je evro, kje avstrijski borzni indeks ATX in kako dolgo utegne trajati oblikovanje avstrijske koalicije

FINANCE
Članki
Članki Avstrija se je z leve nagnila na desno, zmaga Kurzu 2

Ker so bile predčasne volitve izvedene zaradi razpada koalicije med desnosredinsko ljudsko stranko ÖVP ter levosredinsko...