DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj
Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih
Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

Vroča dražba stanovanj v Črnučah: Stečajnik prodal za dva milijona evrov stanovanj

Čas branja: 2 min
27.10.2015  14:55
Ljubljansko naselje Savski breg se polni; praznih ostaja še 21 stanovanj, ki bodo na voljo na tretji dražbi
Vroča dražba stanovanj v Črnučah: Stečajnik prodal za dva milijona evrov stanovanj

Obveščaj me o novih člankih:  

Kupci so včeraj pograbili 18 od skupno 39 praznih stanovanj, ki so se prodajala iz stečaja družbe Savski breg. Kupci so skoraj polovici prodanih stanovanj ceno zvišali za deset tisoč evrov ali več, kar 11 stanovanj je bilo prodanih za več kot sto tisoč evrov. Povprečna dosežena cena na kvadratni meter bruto površine stanovanja (skupaj s teraso in shrambo) je znašala okoli 1.500 evrov, glede na neto površino stanovanja pa so cene znašale med 1.500 in 2.100 evrov po kvadratu.

Skupni izkupiček včerajšnje prodaje stanovanj, ki jih je v Črnučah gradila družba Savski breg, projektna družba gradbinca Tibar, je znašal 2,08 milijona evrov, razlika med izklicnimi in doseženimi cenami prodanih stanovanj je bila 146 tisoč evrov. Od kupnine bo poplačana državna DUTB, ki je prva ločitvena upnica na stanovanjih.

Gneča pred dvorano in v tej

Izklicne cene stanovanj so na drugi dražbi znašale od 45 do 166 tisoč evrov in so bile med tremi in šestimi odstotki nižje kot na prvi dražbi. Že pred začetkom dražbe se je pred dvorano na sedežu GZS, kjer je dražba potekala, trlo obiskovalcev. Prešteli smo okoli 50 ljudi.

»Že takoj na začetku vam povem, da je v našem interesu, da iztržimo čim več, medtem ko je v interesu kupcev, da bi stanovanja dobili čim ceneje. Tako je zastavljena tudi dražba,« je na začetku dražiteljem povedal voditelj dražbe David Gajić. In kakšna so bila pravila igre? Med drugim so se z vplačano varščino kupci lahko potegovali za več stanovanj, pri katerih je bila določena varščina enaka ali nižja.

Ko izklicna cena poskoči za 27 tisočakov

Ko so bila razrešena vsa vprašanja, se je draženje lahko začelo. Najcenejše stanovanje je bilo prodano za 52.920 evrov (izklicna cena je bila 45.920 evrov) oziroma za okoli 1.550 evrov po kvadratnem metru bruto kvadratnem površine stanovanja (skupaj s teraso in shrambo). Najdražje pa je bilo prodano za 185.296 evrov (zvišano s 166.296 evrov), kar je okoli 1.400 evrov po kvadratnem metru stanovanja bruto.

Najbolj se je podražilo eno izmed zadnjih prodanih stanovanj, za katero sta se potegovala dva dražitelja. Cena tega je poskočila za kar 27 tisoč evrov, s 133.984 na 160.984 evrov, kar je približno 1.500 evrov po kvadratnem metru bruto površine stanovanja.

Kakšne bodo cene 19 preostalih stanovanj?

Stečajni upravitelj Valter Stepan je po koncu dražbe povedal, da je z razpletom zadovoljen. Kot pravi, se je pokazalo, da so bile postavljene cene primerne.

Neprodanih pa je še vedno 21 stanovanj, na slabši legi in s slabšim razgledom, pravijo poznavalci. Stepan pravi, da bo tudi ta stanovanja prodajal na javni dražbi, ki bo v nekaj mesecih. Kakšne bodo cene takrat, bo odvisno predvsem od ločitvene upnice DUTB.

Koga smo opazili med dražitelji

Največ dražiteljev, ki so se včeraj potegovali za nakup stanovanj, je bilo fizičnih oseb, ki so stanovanje kupovale zase.

Približno osem jih je imelo »srečo« in so stanovanja kupili po izklicnih cenah, ker drugih interesentov za ta stanovanja ni bilo. Dražbe sta se udeležila tudi predstavnika DUTB, ki pa tokrat ni nastopala kot dražiteljica.

Med znanimi družbami se je dražbe udeležila E-solventa, ki je sicer pogosta udeleženka javnih dražb pri nas. Kupila je dve stanovanji. Kot nam je povedal njen predstavnik Borut Brinšek, stanovanj ni kupil zase, temveč kot naložbo. Na dražbi smo opazili tudi stečajnega upravitelja MIP Miroslava Benedejčiča, ki je pri nakupu stanovanja priskočil na pomoč hčerki.

Foto: Jure MakovecNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki Mega dražba v stečaju Primorja: jeseni naprodaj 38 počitniških hiš na Cresu 12

Propadli ajdovski gradbinec je po dolgih letih vendarle vpisan kot zemljiškoknjižni lastnik počitniških hiš na Cresu

DRAŽBE
Članki
Članki Bodo stečajne dražbe vendarle stekle? To bo naprodaj

Katere prodaje iz stečajev so predvidene konec maja in na začetku junija

DRAŽBE
Članki
Članki DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? 1

Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj

DRAŽBE
Članki
Članki Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah 2

Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih

DRAŽBE
Članki
Članki Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo

Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

DRAŽBE
Članki