Dražbe

Vsak deveti s.p. je zrel za stečaj

Število stečajev med samostojnimi podjetniki se povečuje - in verjetno se bo še naprej

Iskalnik dražb | Koledar >

26.10.2015 22:30
Čas branja: 2 min

V letošnjih prvih devetih mesecih je v stečaju končalo 141 samostojnih podjetnikov, kar je skoraj 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in skoraj štirikrat več kot v istem obdobju predlani. A glede na podatke Ajpesa je za stečaj zrelih še skoraj 10 tisoč espejev oziroma vsak deveti. V katerih panogah je tveganje največje?

podjetnik-dolgovi-stecaj-ss.1445884622.jpg.w.600px.jpg
Stečaj s.p. se vodi kot stečaj fizične osebe, le, da gre v stečajno maso tudi premoženje, pridobljeno v obdobju poslovanja s.p.-ja. Stečajni upravitelj Branko Đorđević.

V Sloveniji trenutno deluje prek 80 tisoč samostojnih podjetnikov, samo letos (do konca septembra) je bilo na novo ustanovljenih 11.018 s.p.-jev, kar je deset odstotkov več kot lani.

Vzporedno z naraščanjem števila samostojnih podjetnikov narašča tudi število njihovih stečajev. Na Fursu pravijo, da večino dolgov samostojnih podjetnikov izvira iz neplačila davkov in prispevkov (več v spodnjem članku).

1.1445884739.jpg

V katerih panogah zamujajo s plačili, kdo vse je zrel za stečaj?

Po podatkih Ajpesa je septembra pogoje za stečaj izpolnjevalo 9.808 samostojnih podjetnikov, kar pomeni, da bi šel v stečaj lahko vsak osmi s.p..

Med njimi je bilo:

5.087 takšnih, ki imajo dospele neporavnane obveznosti nad 60 dni v zadnjih 90 dnevih (slaba petina jih sodi v dejavnost gradbeništva, 15 odstotkov v dejavnost Trgovina; vzdrževanje in popravila motornih vozil, 14 odstotkov v dejavnost gostinstva, 12 odstotkov pa v predelovalne dejavnosti.

4.721 takšnih, ki imajo dospele neporavnane obveznosti neprekinjeno nad 60 dni (odstotki so praktično enaki kot pri zgoraj navedenih dejavnostih).

Ob tem dodajmo, da AJPES le tiste, ki imajo neporavnane obveznosti iz davčnega dolga, preživnin in odškodnin zaradi prizadetega zdravja. Med njimi torej ni neporavnanih obveznosti iz neplačanih računov espejev do drugih poslovnih subjektov.

Dodajmo, da je bilo po podatkih Ajpesa septembra 1.398 samostojnih podjetnikov, ki so imeli zapadle neporavnane obveznosti neprekinjeno že več kot 1.095 dni.

Stečaj s.p. = osebni stečaj

Kljub temu, da bi to moralo biti jasno vsem samostojnim podjetnikom, stečajniki pri svojem delu opažajo ravno nasprotno.

»Vsi stečaji s.p. se vodijo kot stečaji fizičnih oseb. Razlika je samo v tem, da gre v stečajno maso gre tudi premoženje pridobljeno v poslovanju s.p.-ja (osnovna sredstva, terjatve) in osebno premoženje. Razlogi za stečaj so različni. Poleg neplačevanja davkov in prispevkov so tudi stečaji drugih podjetji - njihovih dolžnikov, hipoteke zaradi izvršb, nepremišljena nabava osnovnih sredstev, ki niso rentabilna, visoki stroški, slaba prodaja na trgu oziroma konkurenca, ne znajo ločiti denarja med s.p. in zasebnim denarjem, zaradi tega dobijo davčno inšpekcijo. Poleg tega pa večina od teh ne razume finančnega poslovanja in bilanc, ter ne zna voditi poslovanja podjetja. Tu je problem pomanjkanja izobrazbe na tem področju«.

Bo zaradi izteka subvencij manj s.p.-jev?

Država je prek zvoda za zaposlovanje do novembra 2013 močno subvencionirala ustanavljanje s.p.-jev. Takrat je bilo namreč možno dobiti subvencijo v višini 5.000 evrov, kar naj bi zadostovalo za poplačilo prispevkov za dve leti. S 15. novembrom 2013 se je subvencijska shema nehala izvajati, prek nje je država razdelila skoraj 100 milijonov evrov, s subvencijo pa se je po podatkih zavoda za zaposlovanje odprlo dobrih 23 tisoč s.p-jev. Na zavodu so sicer v svoji analizi ugotavili, da je dve leti preživelo več kot 85 odstotkov s.p.-jev, ki so prejeli subvencijo. A, ker se bo v novembru izteklo dveletno obdobje »plačanih prispevkov«, je pričakovati, da bo »ugasnilo« še kar nekaj samostojnih podjetnikov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

26.10.2015
26.07.2015
FINANCE
Dražbe
Črni januar ali zdravo čiščenje: v stečaju za tretjino več podjetij kot lani. Kaj se dogaja?
Dražbe
DražbeAleš Perčič Črni januar ali zdravo čiščenje: v stečaju za tretjino več podjetij kot lani. Kaj se dogaja? 2

Prvi mesec tega leta je v stečaju končalo 115 podjetij, kar je dobrih 35 odstotkov več kot januarja lani. Kakšni so razlogi za rast števila stečajev v času gospodarske rasti?

FINANCE
Dražbe
Ali imajo upniki korist, če stečaj vodi dober stečajni upravitelj? Napor je zaman. Izplen je enako slab
Dražbe
DražbeSimona Toplak Ali imajo upniki korist, če stečaj vodi dober stečajni upravitelj? Napor je zaman. Izplen je enako slab 3

Ne zamerite nam slikovitosti: stečaj bi v Sloveniji lahko vodil tudi vombat, pa to ne bi povečalo ne zmanjšalo izkupička za upnike; ne doktorat, ne dolgoletne izkušnje, ne kompetence stečajnega upravitelja namreč ne vplivajo na to, da bodo upniki v stečaju sploh kaj dobili

FINANCE
Dražbe
Lani bankrotiralo rekordno število podjetij. Kaj se je dogajalo?
Dražbe
DražbeAleš Perčič Lani bankrotiralo rekordno število podjetij. Kaj se je dogajalo? 1

Večina stečajev je bila praznih, torej za upnike ni ostalo ničesar; čeprav število stečajev podjetij raste, skupni dolgovi upadajo

FINANCE
Dražbe
Pregled 2017: Nov rekord stečajev pravnih oseb, velik upad osebnih stečajev
Dražbe
DražbeAleš Perčič Pregled 2017: Nov rekord stečajev pravnih oseb, velik upad osebnih stečajev 1

Število stečajev podjetij se je sicer povečalo, a predsednik zbornice upraviteljev Marko Zaman ocenjuje, da je bilo vsaj 95 odstotkov stečajev praznih. »Stečaj danes velja za najcenejši postopek zaprtja podjetja, zato se veliko podjetnikov odloča zanj,« meni Zaman.

FINANCE
Dražbe
Boj stečajnikov proti konkurenci: vodijo po sto stečajev hkrati, pa bi zaprli svoje vrste
Dražbe
DražbeAleš Perčič Boj stečajnikov proti konkurenci: vodijo po sto stečajev hkrati, pa bi zaprli svoje vrste 1

Čeprav nekateri stečajni upravitelji vodijo več kot sto stečajnih postopkov in čeprav je bilo lani rekordno stečajno leto, so na zbornici prepričani, da je upraviteljev preveč, to pa pomeni nekakovostno delo. Razlog: izpiti naj bi bili preveč poenostavljeni, vprašanja naj bi se ponavljala. Kandidat za stečajnega upravitelja pa pravi: »Zbornica zavaja, večina starih upraviteljev je lažje prišla do licence kot naša generacija.«

Moje finance
Razno
(intervju z Bogdano Rejc) Kako se vreči v podjetništvo in preživeti
Moje finance
RaznoMatjaž Nidorfer (intervju z Bogdano Rejc) Kako se vreči v podjetništvo in preživeti

Podjetniki morajo biti večni optimisti, vztrajni, pripravljeni na učenje in trdo delo. Tako na podlagi številnih izkušenj, ko je svetovala že na tisoče podjetnikom, pravi Bogdana Rejc. Že deset let je podjetniška svetovalka točke vem v podjetju data, poslovne storitve. je zdaj pravi čas, da se vržemo v podjetništvo? Kje so priložnosti? Kako se podjetništva sploh lotiti?

FINANCE
Dražbe
Za podjetjem Val Marketing ostaja milijon evrov dolga. Kdo bo sploh poplačan?
Dražbe
DražbeAleš Perčič Za podjetjem Val Marketing ostaja milijon evrov dolga. Kdo bo sploh poplačan? 1

Zdaj je dokončno jasno: upniki Val Marketinga resnejšega poplačila ne morejo pričakovati. Po višini stečajne mase in znesku prijavljenih terjatev je mogoče sklepati, da bodo delno poplačani le nekdanji zaposleni, medtem ko za kupce vrat in dobavitelje ne bo ostalo nič.

FINANCE
Dražbe
Je država v Lipici nategnila delavce? Počivalškovi pravijo, da ne; upraviteljica pravi, da ministrstvo zavaja
Dražbe
DražbeAleš Perčič Je država v Lipici nategnila delavce? Počivalškovi pravijo, da ne; upraviteljica pravi, da ministrstvo zavaja 5

Z domnevno spornimi posli pred začetkom stečaja naj bi bila stečajna masa Lipice Turizma prikrajšana za nekaj manj kot sto tisoč evrov. Sporne naj bi bile prodaja opreme državni Kobilarni Lipica in dve pogodbi za storitve pospeševanja prodaje. Če bo upraviteljica uspešna, bo glavnina denarja šla za poplačilo nekdanjih delavcev