DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj
Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih
Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

Sodišče T-2 pošilja v stečaj: manj prihodkov, počasno prestrukturiranje

Čas branja: 2 min
07.08.2015  14:23  Dopolnjeno: 07.08.2015 14:39
Višje sodišče je ugodilo pritožbi DUTB & Co. Objavljamo ključne ugotovitve sodišča
Sodišče T-2 pošilja v stečaj: manj prihodkov, počasno prestrukturiranje

Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečajni postopek nad telekomunikacijsko družbo T-2 in za stečajno upraviteljico imenovalo Danico Čuk. Višje sodišče v Ljubljani je namreč 5. avgusta ugodilo pritožbi upnikov družbe T-2 zoper sklep, s katerim je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo predlog za začetek stečajnega postopka.

O tem, kaj stečaj T-2 pomeni za stranke, dobavitelje, upnike, pa tudi vaš žep, preberite v članku S stečajem T-2 se plačevanju položnic ne morete izogniti.

Zgodba okrog stečaja leta 2004 ustanovljenega telekomunikacijskega operaterja T-2 sega v leto 2009. Takrat so se zaradi visokih dolgov družbe T-2 pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja operaterja.

t2-stavba-verovskova4-ih.1424202768.jpg.e.960px.jpg

T-2: Stečaj našim uporabnikom ne prinaša sprememb

V družbi T-2 so "presenečeni" nad odločitvijo višjega sodišča, ki je T-2 poslalo v stečaj.

"V družbi T-2 smo 23. junija 2015 prejeli sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, da se predlog upnika DUTB v ponovljenem postopku zavrne," so zapisali.

Sporočajo še, da bodo svojim naročnikom še naprej "nemoteno zagotavljali storitve, zato uporabnikom T-2 storitev stečaj ne bo prinesel nikakršnih sprememb in na nadaljnje zagotavljanje storitev nima vpliva".

T-2 je nato sam konec leta 2010 predlagal postopek prisilne poravnave. V Telekomu Slovenije kot enem od upnikov se niso strinjali s postopkom prisilne poravnave in zato zahtevali stečaj, a je njihova zahteva leta 2011 padla v vodo. Telekom se je na to pritožil, a višje sodišče leta 2012 njihovi pritožbi ni ugodilo.

Leta 2014 je nato uvedbo stečaja družbe T-2 predlagala Družba za upravljane terjatev bank (DUTB), ki je prevzela terjatve NLB in ki meni, da stečajni postopek omogoča enakopravno obravnavanje upnikov in boljše poplačilo, kot bi ga bili deležni sicer.

Okrožno sodišče v Ljubljani je tako septembra 2014 uvedlo stečaj družbe T-2, vendar pa je nato sledila pritožba dolžnika, po kateri je sodišče druge stopnje razveljavilo sklep prvostopenjskega sodišča in zadevo vrnilo v nov postopek.

V novem postopku je Okrožno sodišče v Ljubljani sprejelo sklep o zavrnitvi predloga za stečaj, na kar so se v vlogi upnic pritožile družbe DUTB, TCK in Banka Celje. Višje sodišče v Ljubljani je njihovi pritožbi ugodilo in na tej podlagi je Okrožno sodišče v Ljubljani danes objavilo začetek stečaja družbe T-2.

T-2 je bil ob začetku prisilne poravnave v večinski lasti kasneje propadlega cerkvenega finančnega holdinga Zvon Ena Holding. Leta 2011 je doživel dokapitalizacijo in nato prešel v last upnikov na čelu z družbo Gratel, ki je za T-2 gradil optično omrežje po Sloveniji, ter nato na koncu pristal v večinski lasti z Gratelom povezane družbe Garnol.

Kaj so glavne ugotovitve sodišča

- nižje sodišče je iz izvedeniškega mnenja sprejelo napačne zaključke.

- dolžnik le deloma izvaja ukrepe po spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja (sNFP)

- rast cen zaostaja za planiranim, še posebej pri mobilni telefoniji, kjer je njena rast negativna

- Rast cene vseh storitev glede na načrtovano iz leta v leto pada: 2011 je še znašala 2%, leta 2012 je znašala -5%, leta 2013 je znašala -7% in leta 2014 je znašala -8%.

- dolžnik v nasprotju s spremenjenim NFP povečuje število zaposlenih, kar je sicer utemeljeval z vlaganjem v razvoj in so iz tega razloga stroški dela višji od načrtovanih za 14,4%. Na drugi strani pa ugotovi, da so stroški blaga,

storitev in materiala v vsem obdobju nižji od načrtovanih skupno za 15,9%.

- Dolžnik celo ob upoštevanju enoletnega zamika dosega (kumulativno v obdobju od 2012 do 2014) 11 % manj prihodkov, kot jih je načrtoval

- Iz podatkov v mnenju sicer res izhaja, da se EBIT in EBITDA iz leto v leto večata, kar pa ne zadošča, saj se morata povečevati tako, kot je bilo predvideno v sNFP. Pritrditi je potrebno pritožbi, da se zaostanek za načrtovanimi kazalniki iz leto v leto povečuje (v letu 2011 doseženi EBIT za planiranim zaostaja za 348.938,00 EUR, v letu 2012 za 5.624.932,00 EUR, v letu 2013 za 6.876.359,00 EUR in v letu 2014 za 7.521.716,00 EUR, podobna je situacija pri kazalniku EBITDA).

- Pritožbeno sodišče zaključuje, da dolžnik zamuja z ukrepi finančnega prestrukturiranja, saj se njihovi učinki ne izražajo v takšnih poslovnih

rezultatih, kot jih je predvidel dolžnik fv sNFP


Preberite tudi:

21.09.2014
16.09.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki Mega dražba v stečaju Primorja: jeseni naprodaj 38 počitniških hiš na Cresu 12

Propadli ajdovski gradbinec je po dolgih letih vendarle vpisan kot zemljiškoknjižni lastnik počitniških hiš na Cresu

DRAŽBE
Članki
Članki Bodo stečajne dražbe vendarle stekle? To bo naprodaj

Katere prodaje iz stečajev so predvidene konec maja in na začetku junija

DRAŽBE
Članki
Članki DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? 1

Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj

DRAŽBE
Članki
Članki Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah 2

Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih

DRAŽBE
Članki
Članki Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo

Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

DRAŽBE
Članki