Dražbe

Za Aha Muro tudi na drugi dražbi ni bilo kupca

Zadnji rok za prodajo je 17. julij, v nasprotnem primeru se proizvodnja ustavi, premoženje pa se prodaja po klasičnem postopku

Iskalnik dražb | Koledar >

Avtor
avtor
16.02.2015 15:00
Čas branja: 2 min

Na današnji drugi dražbi delujočega dela podjetja Aha Mura v stečaju in blagovne znamke Mura kupca znova ni bilo. Ali bo sledila nova dražba ali kakšna druga oblika prodaje, stečajni upravitelj Stevo Radovanović še ne ve, prav tako ne, za koliko bi prodal družbo. Pravi pa, da bo to poskušal storiti čim prej.

Čeprav je bila izklicna cena s 4,6 milijona evrov s prve dražbe tokrat znižana na 3,029 milijona evrov, kar je likvidacijska vrednost družbe, družbe, varščine ni plačal nihče. Naprodaj so bili poslovna cona s tremi industrijskimi objekti, stroji in oprema, zavarovana blagovna znamka Mura ter nezavarovana blagovna znamka eMura.

"O nadaljnjih ukrepih moram še razmisliti ter se posvetovati s sodiščem in upniškim odborom, bomo pa celotni postopek pospešili, saj nimamo veliko časa," je po neuspeli dražbi povedal Radovanović in pojasnil, da se mora poslovna celota prodati v roku enega leta, vendar ne od začetka stečaja, pač pa od predloga stečajnega upravitelja za prodajo premoženja, kar pomeni, da je zadnji rok za prodajo 17. julij. V nasprotnem primeru se proizvodnja ustavi, premoženje pa se prodaja po klasičnem postopku kot prodaja premoženja stečajnega dolžnika.

Upravitelj: Vse možnosti so še odprte

Radovanović zagotavlja, da pogovori z morebitnimi kupci intenzivno potekajo in da se za nakup resno zanimajo tisti, ki imajo kapital ter jih zanimajo Murino znanje, strokovnost in kadri.

"Sklepni pogovori potekajo, nismo se pogovarjali o ceni, vendar spremljajo vse dogajanje, prihajajo pa tujci, tudi iz Liechtensteina, Kitajske. Ne razmišljam, da bi zniževal izklicno ceno, sicer pa so odprte vse možnosti, od ponovne dražbe, zavezujočega ali nezavezujočega zbiranja ponudb, neposredne pogodbe, mogoče bomo imeli javno dražbo z zniževanjem cen, čakam odgovore potencialnih kupcev in potem se bomo odločili," je pojasnil Radovanovič.

mura-stavka14-be.1400441704.jpg.c.600px.jpg

Ob črnem scenariju, torej če ne bi prodali družbe, pa razmišlja, da bi za ohranitev delovnih mest ustanovili podjetje, na katero bi prenesli dejavnost, mu dali v najem stroje, opremo in nepremičnine.

V Aha Muri danes dela 435 ljudi, kot poslovna celota poslujejo pozitivno, naročil pa imajo dovolj do prodaje oziroma do julija.

Družba Hugo Boss se je po Radovanovićevih besedah pripravljena v Muro vrniti le, če zaženejo proizvodnjo v hčerinski družbi Aha Mura Prvi maj Pirot, kjer naj bi po številnih zapletih na začetku marca le začeli šivati. Zagotovljeno imajo delo za 200 ljudi, vendar potrebujejo obratni kapital, naročniki pa zdaj od srbske vlade čakajo jamstva, da bo delo res steklo. Potem bi lahko po Radovanoviću zaposlili od 500 do 600 delavcev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Dražbe
Blagovne znamke Mure v roke Jana Plestenjaka
Dražbe
DražbeAleš Perčič Blagovne znamke Mure v roke Jana Plestenjaka 9

Glasbenik bo za blagovne znamke plačal 3.300 evrov

FINANCE
Okolje & energija
Muro so skrajšali za sedem kilometrov. Kaj je sledilo?
Okolje & energija
Okolje & energijaBožo Dukić Muro so skrajšali za sedem kilometrov. Kaj je sledilo? 11

Nedeljsko korakanje ob enem bregu reke Mure nam je spet pokazalo neenotnost državljanov, živečih ob bregovih vodotoka.

FINANCE
Okolje & energija
Zakaj socialdemokrati podpirajo TEŠ, nasprotujejo pa hidroelektrarnam
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zakaj socialdemokrati podpirajo TEŠ, nasprotujejo pa hidroelektrarnam 38

Dejan Židan, predsednik vladne stranke SD, ki trdno podpira šesti blok termoelektrarne Šoštanj, je izrecno nasprotoval hidroelektrarnam na Muri. Kako gre to skupaj?

FINANCE
Okolje & energija
Finta Šarčevih pri elektrarnah na Muri
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Finta Šarčevih pri elektrarnah na Muri 3

Šarčeva koalicija (ali pa morda samo njen del) je izpeljala pri pripravi na hidroelektrarne na Muri nepričakovano soliden trik. Marsikdo ga je spregledal. Ne pa vsi.

AGROBIZ
Novice
Sedmerica skupaj trži Pomurje kot kulinarično regijo
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Sedmerica skupaj trži Pomurje kot kulinarično regijo

S skupnim projektom Gourmet over Mura top ponudniki promovirajo svojo vrhunsko lokalno hrano, vino in pivo, da bi na različne konce severovzhodne Slovenije privabili domače in tuje goste

FINANCE
Okolje & energija
Muro so skrajšali. Kakšne so posledice?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Muro so skrajšali. Kakšne so posledice? 10

Z melioracijskimi posegi so slovenski del Mure skrajšali za več kilometrov, krajšanje pa je pripomoglo k znižanju podtalnice.

FINANCE
Okolje & energija
Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri 5

Minister za okolje Jure Leben je poudaril, da hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri«.