Dražbe

Stečajni upravitelj za novo dražbo Sistemske tehnike

Zaradi novih okoliščin je izklicna cena tokrat višja - 12,6 milijona evrov

Iskalnik dražb | Koledar >

Avtor
avtor
06.01.2015 14:45
Čas branja: 2 min

Stečajni upravitelj Skupine Viator & Vektor Silvo Zorec predlaga, da se družbi Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas vnovič poskusi prodati na javni dražbi. Zaradi novih okoliščin je izklicna cena tokrat višja, pri 12,6 milijona evrov. V zvezi s tem je Okrožno sodišče v Ljubljani objavilo zahtevo ločitvenim upnikom, da podajo mnenje.

Stečajni upravitelj Zorec je družbi Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas z Raven na Koroškem v okviru stečajnega postopka Skupine Viator & Vektor prvič skušal prodati na dražbi avgusta 2013. Takrat je bila izklicna cena, ki je bila enaka ocenjeni tržni vrednosti poslovnih deležev podjetij, določena pri 2,7 milijona evrov. Dražba je bila neuspešna, saj se je ni udeležil nihče.

V nadaljnjem postopku iskanja kupca družb je stečajni upravitelj oz. stečajni dolžnik trem potencialnim investitorjem po oktobru 2013 posredoval informacijski memorandum. V lanskem letu je nato prejel eno nezavezujočo ponudbo, opravljeni so bili štirje skrbni pregledi družb s strani potencialnih investitorjev, oddana pa je bila "ena skromna zavezujoča ponudba", je Zorec med drugim zapisal v predlogu sodišču, ki je danes objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Tožba glede osemkolesnikov

V opisu okoliščin, nastalih od prejšnje cenitve podjetij, Zorec v predlogu za vnovično prodajo ravenskih družb na dražbi med drugim navaja, da se je po datumu vrednotenja "s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani marca 2014, ki je odločilo, da so bila v postopku izbora in nakupa osemkolesnih oklepnikov, v katerem je neuspešno sodelovala Sistemska tehnika, storjena kazniva dejanja, povečala možnost uspeha odškodninske tožbe družbe Sistemska tehnika do Republike Slovenije".

Tožbo je družba vložila leta 2007, v njej zahteva odškodnino v višini 5,6 milijona evrov, kar je skupaj z obrestmi konec leta 2014 zneslo že 11,4 milijona evrov.

Izid tožbe je seveda še naprej negotov, navaja Zorec in dodaja, da pa so se pričakovanja upnikov v zvezi s prodajno vrednostjo poslovnih deležev obeh družb zelo povečala. Zato Zorec "iz previdnosti" povečuje izklicno ceno in predlaga prodajo družb z javno dražbo z zniževanjem cene.

Interesenta Akers in SIJ

Skupina Viator & Vektor v stečaju ima v Sistemski tehniki 89,7-odstotni poslovni delež, preostalih 10,3 odstotka pa je v lasti družbe Sistemska tehnika Armas, ki pa je v 100-odstotni lasti Skupine Viator & Vektor v stečaju. Zorec zdaj predlaga izklicno ceno za oba poslovna deleža skupaj v višini 12,6 milijona evrov, od nadaljnje dražbe pa bo odstopil najkasneje pri 2,7 milijona evrov, kolikor je znašala izklicna cena na prvi dražbi.

Poslovni deleži so zastavljeni, ločitveni upniki, od katerih Okrožno sodišče v Ljubljani zahteva, da podajo mnenje glede najnovejšega predloga stečajnega upravitelja, pa so Abanka Vipa, Gorenjska banka, SIJ - Slovenska industrija jekla in družba Shell Adria.

Zanimanje za Sistemsko tehniko so lani, kot je znano, potrdili v ravenski družbi Akers in v SIJ. Oboji so videli določene sinergijske učinke povezovanja s Sistemsko tehniko. Družbi Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas sta sicer obe v letih 2012 in 2013 poslovali z izgubo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
Avto
Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode
Avto
AvtoMiloš Milač Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode

Kot kaže, bo spet uspešna, a na vse bolj skromni osnovi razreda klasičnih limuzin in karavanov, ki se umikajo športnim terencem.

FINANCE
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav?
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)

Lanske katastrofalne poplave so bile posledica hudourniških voda. V pičlih 12 urah je padla četrtina povprečne letne količine padavin, kot je pade v Pomurju.