DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj
Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih
Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

Stečajni upravitelj za novo dražbo Sistemske tehnike

Čas branja: 2 min
06.01.2015  14:45
Zaradi novih okoliščin je izklicna cena tokrat višja - 12,6 milijona evrov
avtor
Stečajni upravitelj za novo dražbo Sistemske tehnike

Stečajni upravitelj Skupine Viator & Vektor Silvo Zorec predlaga, da se družbi Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas vnovič poskusi prodati na javni dražbi. Zaradi novih okoliščin je izklicna cena tokrat višja, pri 12,6 milijona evrov. V zvezi s tem je Okrožno sodišče v Ljubljani objavilo zahtevo ločitvenim upnikom, da podajo mnenje.

Stečajni upravitelj Zorec je družbi Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas z Raven na Koroškem v okviru stečajnega postopka Skupine Viator & Vektor prvič skušal prodati na dražbi avgusta 2013. Takrat je bila izklicna cena, ki je bila enaka ocenjeni tržni vrednosti poslovnih deležev podjetij, določena pri 2,7 milijona evrov. Dražba je bila neuspešna, saj se je ni udeležil nihče.

V nadaljnjem postopku iskanja kupca družb je stečajni upravitelj oz. stečajni dolžnik trem potencialnim investitorjem po oktobru 2013 posredoval informacijski memorandum. V lanskem letu je nato prejel eno nezavezujočo ponudbo, opravljeni so bili štirje skrbni pregledi družb s strani potencialnih investitorjev, oddana pa je bila "ena skromna zavezujoča ponudba", je Zorec med drugim zapisal v predlogu sodišču, ki je danes objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Tožba glede osemkolesnikov

V opisu okoliščin, nastalih od prejšnje cenitve podjetij, Zorec v predlogu za vnovično prodajo ravenskih družb na dražbi med drugim navaja, da se je po datumu vrednotenja "s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani marca 2014, ki je odločilo, da so bila v postopku izbora in nakupa osemkolesnih oklepnikov, v katerem je neuspešno sodelovala Sistemska tehnika, storjena kazniva dejanja, povečala možnost uspeha odškodninske tožbe družbe Sistemska tehnika do Republike Slovenije".

Tožbo je družba vložila leta 2007, v njej zahteva odškodnino v višini 5,6 milijona evrov, kar je skupaj z obrestmi konec leta 2014 zneslo že 11,4 milijona evrov.

Izid tožbe je seveda še naprej negotov, navaja Zorec in dodaja, da pa so se pričakovanja upnikov v zvezi s prodajno vrednostjo poslovnih deležev obeh družb zelo povečala. Zato Zorec "iz previdnosti" povečuje izklicno ceno in predlaga prodajo družb z javno dražbo z zniževanjem cene.

Interesenta Akers in SIJ

Skupina Viator & Vektor v stečaju ima v Sistemski tehniki 89,7-odstotni poslovni delež, preostalih 10,3 odstotka pa je v lasti družbe Sistemska tehnika Armas, ki pa je v 100-odstotni lasti Skupine Viator & Vektor v stečaju. Zorec zdaj predlaga izklicno ceno za oba poslovna deleža skupaj v višini 12,6 milijona evrov, od nadaljnje dražbe pa bo odstopil najkasneje pri 2,7 milijona evrov, kolikor je znašala izklicna cena na prvi dražbi.

Poslovni deleži so zastavljeni, ločitveni upniki, od katerih Okrožno sodišče v Ljubljani zahteva, da podajo mnenje glede najnovejšega predloga stečajnega upravitelja, pa so Abanka Vipa, Gorenjska banka, SIJ - Slovenska industrija jekla in družba Shell Adria.

Zanimanje za Sistemsko tehniko so lani, kot je znano, potrdili v ravenski družbi Akers in v SIJ. Oboji so videli določene sinergijske učinke povezovanja s Sistemsko tehniko. Družbi Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas sta sicer obe v letih 2012 in 2013 poslovali z izgubo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki Mega dražba v stečaju Primorja: jeseni naprodaj 38 počitniških hiš na Cresu 12

Propadli ajdovski gradbinec je po dolgih letih vendarle vpisan kot zemljiškoknjižni lastnik počitniških hiš na Cresu

DRAŽBE
Članki
Članki Bodo stečajne dražbe vendarle stekle? To bo naprodaj

Katere prodaje iz stečajev so predvidene konec maja in na začetku junija

DRAŽBE
Članki
Članki DUTB prodaja kot še nikoli. Kaj se dogaja? 1

Zakaj je DUTB pospešila prodajo nepremičnin in kaj je naprodaj

DRAŽBE
Članki
Članki Zemljišča za gradnjo hiš, stanovanjskih sosesk in poslovnih objektov, ki so naprodaj na dražbah 2

Pregledali smo ponudbo zemljišč, ki jih boste do konca junija lahko kupili na dražbah; izklicne cene se začnejo pri 25 tisoč evrih

DRAŽBE
Članki
Članki Stečaj garažne hranilnice v Komendi: upnikom prve drobtinice, upravitelj nad nekdanje vodstvo

Upnikom, ki terjajo pet milijonov evrov, je bilo do zdaj nakazanih 300 tisoč evrov.

DRAŽBE
Članki